Wat is big data

datamanagement  contact

wat is big data
2rem
2rem

Elk jaar zijn we meer online. Tegenwoordig werken we digitaal, communiceren we digitaal, we gebruiken apps om sportactiviteiten te meten en ga zo nog maar even door. Voor (bijna) alle activiteiten is er technologie die ondersteuning biedt. Hedendaags is de technologie zo ver dat elke activiteit wordt gemeten en opgeslagen. Op deze pagina lees je wat big data is en hoe je data structureert.

 

 

Definitie van Big Data

Big data is de verzamelnaam voor zeer grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data.

 

 

Big Data: 5 V’s

 

Volume

Big data kent enorme datavolumes. Organisaties zijn meer gegevens in zowel interne bronnen (bijvoorbeeld: website) als externe bronnen (bijvoorbeeld: sociale media) gaan verzamelen. Al deze gegevens tezamen vormen een waardevolle (big) database.

 

 

Variety

Variety doelt op de structuur van data. Het kan nauwkeurig gestructureerd, ongestructureerd of semi-gestructureerd zijn. Bovendien komen de gegevens uit meerdere bronnen. Over het algemeen is 80% van de data ongestructureerd en op dat moment niet bruikbaar. Datamanagement kan je helpen de data te structureren.

 

 

Wat is ongestructureerde data

Ieder mens heeft verschillende apparaten, bijvoorbeeld een laptop, smartphone en smartwatch. Elke actie die je verricht wordt door deze apparaten gemeten en opgeslagen. Nu komt het vaak voor dat deze apparaten niet samenwerken, waardoor er aparte accounts ontstaan (een voor de laptop, een voor de  smartphone etc.). Aangezien je niet weet welke data waarbij hoort is de data niet bruikbaar. Deze data noemen we ongestructureerde data.

 

 

Wat is gestructureerde data

Wanneer je de accounts gaat koppelen met elkaar en er een duidelijk profiel ontstaat, spreken we van gestructureerde data. Met gestructureerde data krijg je een 360 graden klantscope en inzicht in al zijn of haar activiteiten, beweegredenen en behoeften. Aan de hand van deze gegevens kan je de klant op exact het juiste moment met de juiste boodschap op het juiste kanaal bereiken.

 

 

Velocity

Data beweegt zich in enorme snelheden. Snelheid waarmee de data wordt gegenereerd, maar ook in de duur van bruikbaarheid. Komt uit je data naar voren dat iemand ergens behoefte aan heeft, handel dan direct voordat het moment over is. Door snel te anticiperen op inzichten uit big data kun je data optimaal benutten en hiervan profiteren.

 

 

Veracity

Hoe betrouwbaar is de data? Big data brengt verschillende bronnen samen met verschillende betrouwbaarheden. Verschillende soorten gegevens verschillen in kwaliteit en nauwkeurigheid en zijn daardoor minder controleerbaar. Met data verrijking kunt u deze rommelige gegevens verrijken om waardevolle inzichten in uw analyse te genereren.

 

 

Value

Tot slot de waarde. Big data is het goud van nu en in de toekomst. De waarde die je uit gestructureerde databestanden kan halen is eindeloos. Hierom is het van belang om te investeren in je goudmijn om vervolgens te kunnen delven. Maak van je ongestructureerde data nu gestructureerde data met onze datamanagement oplossing.

 

 

2rem
Davy_pf-1

Verrijk je big data

Heb je vragen over hoe we het volledig potentieel uit jouw databestand kunnen halen? Neem dan contact met me op.

Davy Nanulaitta - Accountmanager
+31 6 12 47 17 60
davy.nanulaitta@pondres.nl

Neem contact op met

2rem
2rem