Waar maakt jouw bedrijf zich sterk voor?
Achmea Oudedagsvoorziening wil gemak bieden aan haar klanten met verschillende voorzieningsmogelijkheden en door met innovatieve communicatiemiddelen meer inzicht en handelingsperspectief te bieden. De digitale doorontwikkeling zorgt ervoor dat Achmea zich sterk maakt voor continue innovatie op dit terrein.
Wat is jouw rol binnen Achmea?
Ik zorg voor de doorontwikkeling in digitale communicatie. Dit is meer dan wat de klant ziet. In dit tijdperk waarin de discussie over privacy van persoonsgegevens op veel fronten speelt, is het zaak om aan de wet- en regelgeving te voldoen, te weten waar mensen hun gegevens kunnen vinden (mijn-omgeving, nationaal pensioenregister, berichtenbox) en oog te houden voor mensen die niet mee kunnen of willen in de digitale interactie. Digitale datalogistiek vraagt om een gedegen interne infrastructuur en daar maak ik me sterk voor.
Op welke vlakken werk je samen met Pondres?
Pondres was voor Achmea in eerste instantie de printpartner die in staat is om de grote hoeveelheid fysiek printwerk snel en flexibel te verrichten (denk aan UPO’s, jaaroverzichten of welkomstberichten). Door goede afspraken met Pondres over volumes en tijdslijnen zijn wij in staat ons volledig te richten op onze core business.
Afgelopen jaar hebben we samen met Pondres een propositie ontwikkeld voor digitale communicatie. Door een modulaire opzet is het mogelijk om snel digitale afleveringsopties aan te bieden, naast het reeds beschikbare fysieke kanaal.
Middels mass customization kunnen wij meerdere fondsen tegelijk bedienen. De labels worden herkend en zo worden het juiste format (pdf of Dynamic Documents) en het voorkeurskanaal geselecteerd. Dankzij een real-time statusupdate en daaraan gekoppelde actie, bijvoorbeeld ‘reprint’, zijn we bovendien verzekerd van aflevering. Door dit volledig geautomatiseerde omnichannel communicatieproces neemt onze slagkracht sterk toe.
Wat zijn de resultaten van deze samenwerking?
We zijn snel in staat om met elkaar van gedachte te wisselen en te komen tot een werkbaar voorstel. Binnen 4 maanden draaide het eerste fonds al op het Omnia-platform; nieuwe fondsen kunnen binnen één week na aanmelding actief zijn.
Doordat Pondres al langere tijd verbonden is aan Achmea, weten ze in te spelen op de vraagstukken van de pensioenmarkt. Ook de snelheid waarmee wetgeving een rol speelt in pensioencommunicatie kunnen ze duiden en plaatsen. Aan de andere kant geeft Pondres inzicht in de (on)mogelijkheden van technische oplossingen. Dit maakt dat er geen sprake is van een klant-leveranciersverhouding maar van ketenpartnership.
Waarop onderscheidt Pondres zich ten opzichte van andere aanbieders?
Pondres denkt steeds mee met ons als opdrachtgever en slaagt er goed in om alles vanuit het standpunt van onze eindklanten te bekijken. Zo komen we tot een optimale klantervaring. Verder heeft Pondres een vast team van operatoren en IT’ers die flexibel met ons meedenken. Deze zaken waren voor Achmea zeker bepalend in onze keuze om met Pondres samen te werken.
Hoe zie je de toekomstige ontwikkelingen binnen jouw branche en vakgebied?
De uitslag van de recente Tweede Kamerverkiezing biedt al enige richting. Er lijkt een meerderheid te zijn voor een pensioenstelsel met individuele opzet. We zien geen meerderheid om de AOW-leeftijd te verlagen of flexibeler te maken. Op de langere termijn zie ik een doorontwikkeling op financiële zelfredzaamheid (ook na pensionering), waardoor meer verwacht wordt van de burger zelf. ‘70% van je laatstverdiende loon’ is achterhaald.
Als je wilt aansluiten op deze ontwikkeling moet je een goede propositie hebben die ingaat op de behoefte van de klant. Door duidelijk te maken wat iemand kan verwachten als hij niks onderneemt, geef je hem het nodige inzicht. Achmea Oudedagsvoorziening maakt zich dan ook klaar om in deze behoefte te voorzien.