Wat is omnichannel

Je wil omnichannel communiceren of marketing bedrijven, maar je weet niet hoe je dit inricht. Na het lezen van deze pagina weet je de betekenis en kan jij zelf aan de slag met je omnichannel strategie.

Home > Wat we doen > Omnichannel communicatie > Betekenis omnichannel

Wanneer is communicatie omnichannel?

Iedere dag kom je in aanraking met omnichannel communicatie. Het mailtje op je telefoon, de brief in de brievenbus of het pakketje van de postbezorger. Alle communicatievormen die onderdeel kunnen zijn van een omnichannel strategie, maar wanneer spreken we van omnichannel en wanneer is het een los kanaal? Laten we eerst naar de definitie kijken voordat we daar dieper op inzoomen.

De betekenis van omnichannel:

“Met één beleving, één informatiebron en een transparant en geïntegreerd proces kanalen vlekkeloos naast, door en in elkaar (over) te laten lopen.”

Maar wat zegt dit eigenlijk? Omnichannel brengt marketingcommunicatiemiddelen samen. Hierdoor kan je op het juiste moment verschillende communicatiemiddelen inzetten. Stel dat iemand een belangrijke email niet heeft geopend, dan kan je een fysieke brief toesturen om de kans op interactie te vergroten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Elk kanaal kan worden ingezet voor omnichannel communicatie, van telefoon tot e-mail en van papier tot sociale media.

Hoe meer communicatiemiddelen er worden gebruikt, hoe groter de kans dat je jouw doelgroep via de juiste kanalen bereikt. Daarnaast genereer je bergen data met de informatie die je vanuit de verschillende kanalen ophaalt. Maar door het overvloed aan data en kanalen is de kans ook groot dat het overzicht verloren gaat. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om een ​​omnichannel platform te gebruiken dat al je kanalen terugbrengt naar één centrale plek. Zo hoef jij geen rekening te houden met 101 kanalen, maar slechts met één. 

Multichannel of omnichannel

Multichannel en omnichannel worden vaak door elkaar gehaald. We hebben de overeenkomsten en verschillen voor jou verduidelijkt:

Multi-channel

Dankzij multi-channel kunnen klanten kiezen tussen verschillende kanalen die niet consistent zijn met elkaar. In dit geval beslist het bedrijf voor de klant welk kanaal het meest geschikt is om klanten te bedienen. Het bedrijf in leidend en de klant volgt. Zet jij liever de klant centraal? Dan is omnichannel communicatie iets voor jou.

Omnichannel

Met omnichannel gebruikt de klant veel goed op elkaar afgestemde kanalen. In dit geval beslist de klant welk kanaal hij gebruikt. In feite draaien kanalen om de klant en de klant kiest zijn voorkeuren. Bij deze vorm van communicatie staat de klant centraal. Het verbetert de kwaliteit van de klantenbeleving, tevredenheid en loyaliteit.

In 4 stappen jouw omnichannel communicatie

Communicatie via meerdere kanalen is buitengewoon effectief. Dit verbetert de kwaliteit van de dienstverlening en klanttevredenheid. Dus hoe ga je aan de slag met deze effectieve vorm van communicatie?

 

1. Weet wie je klant is

Door je klanten te kennen, weet je wat hen drijft en via welke kanalen ze willen communiceren. Met deze kennis kan je jouw middelen, mensen en organisatie hierop afstemmen. Op deze manier kan je jouw merk / organisatie volledig klantgericht positioneren.

 

2. Ontwikkel een klantreis

Door een customer journey te maken, kan je de reis van jouw klanten vormgeven, voordat ze een aankoop doen of een contactverzoek sturen. Deze reis begint met het creëren van een behoefte aan jouw product of dienst en eindigt met een herhaalaankoop. Er zijn verschillende tools in dit proces waarmee je jouw klanten bij dit proces kunt helpen. Door het aankooptraject in kaart te brengen, weet je wat jouw klanten nodig hebben en  wanneer.

 

3. Creëer een uniforme en gesynchroniseerde merkervaring.

Bijkomend voordeel is dat je elk kanaal dezelfde huisstijl kunt geven. Met hetzelfde merkimago en dezelfde kwaliteit wordt uw bedrijf herkenbaarder. Het wordt vaak onderschat, maar een goede huisstijl draagt ​​in hoge mate bij aan klantloyaliteit.

Denk niet alleen aan dezelfde branding op uw website en organisatie, maar ook aan de juiste vertaling van je website naar mobiele apps, reclameboodschappen, winkelontwerp, etc. Alle touchpoints moeten volledig geïntegreerd zijn om een ​​algemene indruk van het merk te creëren.

 

4. Gebruik en implementeer de juiste systemen.

Om omnichannel te communiceren, is het belangrijk dat al je kanalen op elkaar zijn afgestemd en met elkaar kunnen communiceren. Er zijn verschillende softwareprogramma’s die meerdere kanalen combineren. Wil je echt alle kanalen op één centrale plek beheren? Vraag dan eens naar ons omniaplatform. Via OMNIA kan je uiterst effectief omnichannel communiceren met minimale inspanningen.

De 3 voordelen van omnichannel communicatie

Ondertussen weet je meer over wat omnichannel is, maar is het de oplossing voor jou? We zetten de drie grootste voordelen voor je op een rij, zodat je het voordeel ervan kan inschatten.

1.

Klanttevredenheid

Er is als klant niets vervelender dan communiceren via kanalen die hij niet begrijpt. Soms zijn de routes erg onlogisch en lastig voor de gebruiker. Omnichannel lost dit probleem op. Je staat de persoon toe om te communiceren met behulp van zijn voorkeurscommunicatie.

Daarbij ben jij in staat om te communiceren met het meest geschikte en relevante kanaal. Zo kan je een klant activeren via een direct mail, opvolgen via sociale media, betalingen online laten verlopen en contracten afsluiten via een digitale handtekening. Dit alles kan worden gedaan binnen één omnia-platform. Hierdoor ervaren de klanten en jij ultiem gemak en efficiëntie.

2.

Tijdwinst

Je communicatiemiddelen op elkaar afstemmen is een tijdrovend proces. Je huisstijl dient gelijk te zijn bij elke vorm van communicatie. Als je dit ook nog eens handmatig of gedeeltelijk geautomatiseerd moet doorzetten, dan ben je al snel vele uren verder. Om je al deze uren te besparen, kan er een omnichannelplatform gebruikt worden. Dit platform combineert en automatiseert al je communicatiemiddelen in je eigen huisstijl.

3.

Conversie verhogen

Dan komen we bij de hoofdvraag: wat levert het op? Omdat je met een omnichannel platform gemakkelijk je klanten kunt bereiken via verschillende kanalen, geeft het een enorme boost aan je conversie. Met omnichannel-communicatie haal je het maximale uit al je kanalen. Zo loop je nooit meer een order is.

Starten met omnicannel communicatie?
We helpen je graag.

Pondres is dé partner voor unieke, effectieve klantcommunicatie en distributie. Via het beste kanaal, op het juiste tijdstip én afgestemd op het real-time profiel van jouw ontvanger. Ook zorgen wij voor pakkend, persoonlijk fulfilment van goederen en (digitale) documenten. Wij doen alles voor de beste ervaring, voor jou en jouw klanten. Al jaren maken wij impact met communicatie. Want ook al bestaan we ruim 60 jaar, de wereld om ons heen verandert en Pondres verandert mee!

Benieuwd naar hoe we jouw omnichannel strategie ondersteunen? Lees meer over onze dienstverlening door op de iconen te drukken. Alle diensten zijn omnichannel te combineren.

Neem contact op

Wil je weten hoe wij jouw klantcommunicatie naar een hoger niveau kunnen tillen? Neem gerust contact met ons op via info@pondres.nl of bel +31 88 949 41 00. Wij helpen je graag!

Claudia Vorstenbosch
Sales Support
Neem contact op
Top
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram