Pondres logo

Wat is big data

Met big data krijg je inzicht in (potentiële) klantengedrag én kun je daar direct op inspelen.

We zijn steeds meer en vaker online. We werken digitaal, communiceren we digitaal, we gebruiken apps om sportactiviteiten te meten, afspraken met vrienden prikken we online en ga zo nog maar even door. Voor al deze activiteiten is er technologie die ondersteuning biedt. Al deze apps laten digitale sporen na en de hoeveelheid data groeit in een razend tempo. Op deze pagina lees je wat big data is en hoe je data structureert.

Definitie van Big Data

Big data is de verzamelnaam voor zeer grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data. De data komen uit allerlei bronnen en bevat verschillende soorten gegevens. Als je deze gegevens kan koppelen of verbanden kan leggen kan dat leiden tot nieuwe inzichten. Je hebt met big data te maken wanneer alle 5 V's toepasbaar zijn op jouw databestand.

 

Big Data: 5 V’s

2. Variety

Variety doelt op de structuur van data. Het kan nauwkeurig gestructureerd, ongestructureerd of semi-gestructureerd zijn. Bovendien komen de gegevens uit meerdere bronnen. Over het algemeen is 80% van de data ongestructureerd en zonder bewerking niet bruikbaar. Datamanagement kan je helpen de data te structureren.

Wat is ongestructureerde data?

Iedereen gebruikt verschillende apparaten, denk aan een laptop, smartphone en smartwatch. Alle activiteiten die je verricht wordt door verschillende programma’s gemeten en opgeslagen. Als de apparaten niet met elkaar ‘praten’ dan heb je voor ieder device aparte accounts nodig. De data worden los van elkaar opgeslagen, je weet niet welke data waarbij hoort en zo ontstaat er veel data die niet direct bruikbaar is. Deze data noemen we ongestructureerde data.

Wat is gestructureerde data?

Wanneer je data van verschillende accounts gaat koppelen en er een duidelijk profiel ontstaat, spreken we van gestructureerde data. Met gestructureerde data krijg je een 360 graden klantscope en inzicht in al zijn of haar activiteiten, beweegredenen en behoeften. Aan de hand van deze gegevens bereik je de klant op het juiste moment met de juiste boodschap via het juiste kanaal.

4. Veracity

Hoe betrouwbaar is de data? Big data brengt data uit verschillende bronnen samen, iedere bron heeft zijn eigen mate van betrouwbaarheid en heeft een eigen standaardnotering. Denk aan het gebruik van afkortingen, splitsing van voor- en achternaam en notering van telefoonnummers. De gegevens kunnen verschillen in kwaliteit en nauwkeurigheid, hierdoor heb je minder controle over de data. Met dataverrijking kun je deze rommelige gegevens sorteren en verrijken om waardevolle inzichten te genereren.

Neem contact op

De mogelijkheden met data zijn eindeloos. Wij maken graag een goed begin aan jouw database marketing! Wil je graag wat meer informatie over onze diensten? Download onze productsheet en neem gerust contact met mij op via info@pondres.nl of bel +31 88 949 41 00. Wij helpen je graag!

Wouter de Regt
Wouter de Regt
Manager Business Development
Neem contact op
Digitaliseren
Top
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram