Pondres logo

Wat is big data

Wat is big data en hoe benut je het optimaal? Je leest het op deze pagina.

Elk jaar zijn we meer online. Tegenwoordig werken we digitaal, communiceren we digitaal, we gebruiken apps om sportactiviteiten te meten en ga zo nog maar even door. Voor (bijna) alle activiteiten is er technologie die ondersteuning biedt. Hedendaags is de technologie zo ver dat elke activiteit wordt gemeten en opgeslagen. Op deze pagina lees je wat big data is en hoe je data structureert.

Definitie van Big Data

Big data is de verzamelnaam voor zeer grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data. Je hebt met big data te maken wanneer alle 5 V's toepasbaar zijn op jouw databestand.

 

Big Data: 5 V’s

2. Variety

Variety doelt op de structuur van data. Het kan nauwkeurig gestructureerd, ongestructureerd of semi-gestructureerd zijn. Bovendien komen de gegevens uit meerdere bronnen. Over het algemeen is 80% van de data ongestructureerd en op dat moment niet bruikbaar. Datamanagement kan je helpen de data te structureren.

Wat is ongestructureerde data

Ieder mens heeft verschillende apparaten, bijvoorbeeld een laptop, smartphone en smartwatch. Elke actie die je verricht wordt door deze apparaten gemeten en opgeslagen. Nu komt het vaak voor dat deze apparaten niet samenwerken, waardoor er aparte accounts ontstaan (een voor de laptop, een voor de  smartphone etc.). Aangezien je niet weet welke data waarbij hoort is de data niet bruikbaar. Deze data noemen we ongestructureerde data.

Wat is gestructureerde data

Wanneer je de accounts gaat koppelen met elkaar en er een duidelijk profiel ontstaat, spreken we van gestructureerde data. Met gestructureerde data krijg je een 360 graden klantscope en inzicht in al zijn of haar activiteiten, beweegredenen en behoeften. Aan de hand van deze gegevens kan je de klant op exact het juiste moment met de juiste boodschap op het juiste kanaal bereiken.

4. Veracity

Hoe betrouwbaar is de data? Big data brengt verschillende bronnen samen met verschillende betrouwbaarheden. Verschillende soorten gegevens verschillen in kwaliteit en nauwkeurigheid en zijn daardoor minder controleerbaar. Met data verrijking kunt u deze rommelige gegevens verrijken om waardevolle inzichten in uw analyse te genereren.

Neem contact op

Wil je het volledig potentieel uit jouw databestand halen? Neem dan contact met me op.

Davy Nanulaitta
Accountmanager
Neem contact op
Digitaliseren
Top linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram