Pondres logo

Contract digitaal ondertekenen

Een contract of arbeidsovereenkomst rechtsgeldig én digitaal ondertekenen.

Home > Wat we doen > Digitale transformatie > Digitale handtekening > Contract Digitaal Ondertekenen

We werken al lange tijd meer dan ooit vanuit huis, we doen wereldwijd zaken en ook sollicitaties gebeuren online. Na het opstellen van arbeidsovereenkomst is het belangrijk dat deze wordt verzegeld met een handtekening. Door het werken op afstand kan dit een behoorlijke papieren rompslomp zijn en kost het onnodig veel tijd. Gelukkig is er een alternatief, de digitale handtekening. Op deze pagina lees je hoe je contracten en arbeidsovereenkomsten rechtsgeldig en gebruiksvriendelijk digitaal ondertekent.

Is een handtekening verplicht op een contract?

Laten we bij het begin beginnen. Waarom moet er een handtekening op het contract komen? Wettelijk gezien is een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig en voldoende om iemand aan zijn verplichtingen te houden. Echter schort een mondelinge overeenkomst aan bewijslast, waardoor je bewijsrechtelijk gezien tegen problemen aanloopt. Met een (elektronische) handtekening op het contract zorg je voor bewijslast in het geval van een geschil.

Houd er wel rekening mee dat niet iedere handtekening dezelfde juridische waarde heeft.

Rechtsgeldigheid van een digitale handtekening op een contract

Een handtekening op het contract is cruciaal voor de bewijslast, maar niet iedere handtekening is gelijk van aard. De “natte” handtekening, met de hand gezet op papier en basis elektronische handtekening (afbeelding van handtekening) bieden geen volledige zekerheid. In het geval van een geschil bepaalt de rechter, omdat met deze vormen van ondertekenen eenvoudig gefraudeerd kan worden.

Als je weinig waarde hecht aan zekerheid kan je ervoor kiezen om het contract met een basis elektronische handtekening te ondertekenen. Voor het maken van een elektronische handtekening zijn gratis oplossingen beschikbaar.

Met een digitale handtekening sta je sterker in het geval van een geschil, maar ben je nog niet 100% gedekt. Enkel de gekwalificeerde digitale handtekening dient als wettelijk bewijs.

Bekijk voor een compleet overzicht van de verschillende handtekeningsoorten onderstaand schema. Wil je alles weten over rechtsgeldig digitaal ondertekenen? Download dan het gratis whitepaper: rechtsgeldig en snel ondertekenen met een digitale handtekening.

Contracten digitaal ondertekenen in 3 stappen

Rechtsgeldigheid speelt een grote rol bij het ondertekenen van contracten en arbeidsovereenkomsten. Het kan je veel gedoe besparen als je afspraken goed en rechtsgeldig hebt vastgelegd. Door een contract of arbeidsovereenkomst digitaal te ondertekenen via eSign ben je zeker van een rechtsgeldige overeenkomst. Een extra voordeel is dat je het overzicht behouden van het hele ondertekening proces. Je ziet precies wie, wanneer moet tekenen en al heeft getekend.

eSign is een onderdeel uit het Digitale Communicatieportfolio van Pondres. Het biedt de veiligste en gebruiksvriendelijkste software voor het ontvangen en zetten van digitale handtekeningen. Hiermee creëer en verstuur je binnen enkele minuten een te ondertekenen document, waarna de ontvanger hem controleert en tekent. Het is mogelijk om de handtekeningenstromen te automatiseren of manueel te verzenden.

In 3 stappen leggen we je uit hoe je manueel documenten, bestanden, contracten en arbeidsovereenkomsten klaarzet en ondertekent met eSign. Neem voor het automatiseren van je handtekeningstromen contact met ons op.

Stap 1 - verzoek voor een digitale handtekening via eSign

 1. Ga naar het portaal
 2. Selecteer het bestand
 3. Voeg in het document een ondertekenveld toe
 4. Selecteer de gewenste ondertekenmethode: 
  • Eenmalige e-mailcode
  • Manueel
  • Handgeschreven
  • Eenmalige SMS-code
 5. (Optioneel) Kies de teken- en goedkeuringsvolgorde. Je kan kiezen uit:
  • Parallel
  • Opeenvolgend
  • Complex

Stap 2 - verstuur het document

Druk op versturen

De geadresseerde ontvangt een e-mail met daarin het verzoek voor een digitale handtekening en de instructie voor het ondertekenen., afhankelijk van de methode gekozen bij stap 4. Vervolgens kan de geadresseerde na validatie met één druk op de knop ondertekenen.

Stap 3 - ondertekenen van een digitale handtekening via eSign

Indien jouw handtekening als verzender ook op het contract moet komen kan je deze direct na versturen plaatsen met één druk op de knop of later in het portaal.

Voor de geadresseerde:

 1. Open de email en volg de instructie.
 1. Autorisatie vindt plaatst, het systeem valideert op de achtergrond of je ook écht de geadresseerde bent.
 2. Bevestig dat het document volledig is gelezen.
 3. Plaats en verstuur de handtekening met één druk op de knop.

Rechtsgeldig contracten ondertekenen was nog nooit zo eenvoudig

Ervaar zelf hoe eenvoudig Pondres eSign werkt. Vraag nu een gratis demo aan en start met digitaal ondertekenen.

Manon Willms
Manon Willms
Client Service Manager
Gratis demo
Top linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram