Pondres logo

Digitale handtekening maken

Onderteken razendsnel én veilig een document met een digitale handtekening.

Home > Wat we doen > Digitale transformatie > Digitale handtekening > Digitale handtekening maken

Online vergaderen, bankieren, het afsluiten van verzekeringen, winkelen: we doen bijna alles digitaal. Ook het online ondertekenen van documenten wordt steeds gebruikelijker. Je ondertekent met slechts één druk op de knop een document, zonder tussenkomst van printer en scanner. Uiteraard wel na een goede identificatie én authenticatie, want veiligheid staat voorop. We leggen je op deze pagina uit hoe je een digitale handtekening kan maken.

Hoe zet je een digitale handtekening

Een digitale handtekening zetten is zeer eenvoudig met het gebruik van Pondres eSign. Het portaal detecteert veelgebruikte documenttypes, zoals Microsoft Word en converteert deze naar een pdf. Hierdoor zijn er geen aanvullende stappen meer vereist om een pdf klaar te maken voor ondertekening.

In het eSign portaal zet je het bestanden of document klaar. Voor jezelf en voor anderen ter ondertekening.

Verzoek voor een digitale handtekening via eSign

 1. Ga naar het portaal
 2. Selecteer het bestand
 3. Voeg in het document een ondertekenveld toe
 4. Selecteer de gewenste ondertekenmethode:
  • Eenmalige e-mailcode
  • Manueel
  • Handgeschreven
  • Eenmalige SMS-code
 5. (Optioneel) Kies de teken- en goedkeuringsvolgorde. Je kan kiezen uit:
  1. Parallel
  2. Opeenvolgend
  3. Complex
 6. Verstuur het document
 7. De geadresseerde ontvangt een e-mail met daarin het verzoek voor een digitale handtekening en de instructie voor het ondertekenen., afhankelijk van de methode gekozen bij stap 4. Vervolgens kan de geadresseerde na validatie met één druk op de knop ondertekenen.

Ondertekenen van een digitale handtekening via eSign

 1. Open de e-mail en volg de instructie.
 2. Autorisatie vindt plaatst, het systeem valideert op de achtergrond of je ook écht de geadresseerde bent.
 3. Bevestig dat het document volledig is gelezen.
 4. Plaats en verstuur de handtekening met één druk op de knop.

Gratis digitale handtekening maken

Zet je maar af en toe een digitale paraaf, dan is een gratis oplossing wellicht een alternatief. Het is mogelijk om digitale handtekeningen te maken in Word, Google Docs of LibreOffice. Om een document of bestand te ondertekenen via Windows dien je een “natte” handtekening te digitaliseren. Let wel op: deze manier van ondertekenen heeft weinig juridische waarde. De rechter bepaalt of de handtekening dient als bewijs.

 

Zo digitaliseer je een natte handtekening

Er zijn verschillende manieren om een handtekening te digitaliseren:

Via mobiele app

Download en gebruik een gratis mobiele app voor het maken van digitale handtekeningen, zoals Adobe FILL & Sign (Android/Apple). Zet vervolgens de handtekening over naar het apparaat waarmee je wil ondertekenen.

Via het internet

 1. Ga naar de pdf24
 2. Kies het bestand dat je wil ondertekenen 
 3. Druk op potlood
 4. Teken je handtekening met de muis
 5. Voeg je handtekening toe op de gewenste locatie
 6. Download het document

Met scanner of camera

Teken een “natte” handtekening op een vel papier. Digitaliseer de handtekening met een scanner of (mobiele) camera. Sla het bestand op.

Zo zet je een elektronische handtekening op een document

Nu heb je de elektronische handtekening op het apparaat naar voorkeur opgeslagen. Deze digitale handtekening kan in verschillende documenten worden ingevoegd.

Handtekening invoegen

Handtekening invoegen in tekstdocument in Word, LibreOffice, Excel en Google Docs is zo eenvoudig als een afbeelding toevoegen in het document. Plaats simpelweg de cursor op de plek waar je de handtekening wil zetten en voeg de gedigitaliseerde handtekening als afbeelding toe.

 

Handtekening invoegen in PDF met Word

Open het pdf-bestand in Word: het document wordt automatisch omgezet naar een tekstdocument. Let op: complexe opmaak kan tijdens het converteren worden aangetast. Verplaats de cursor naar de positie waar je de handtekening wil plaatsen en voeg de handtekening toe als afbeelding. Sla het Word bestand op als pdf.

 

Handtekening invoegen in PDF met LibreOffice

LibreOffice opent automatisch pdf-bestanden in het tekenprogramma Draw. Plaats je digitale handtekening via Invoegen - Afbeelding en sla het bestand.

 

 

Elektronische handtekening maken op een Mac

De Mac heeft een handige ingebouwde tool, genaamd iSight, waarmee je eenvoudig je handtekening kan digitaliseren. Je zet simpelweg je handtekening op papier, open iSight en fotografeer de handtekening via de ingebouwde webcam.

 

Handtekening in PDF op Mac

Maak een handtekening met behulp van de ingebouwde camera van jouw Mac: Klik op "Camera". Teken je "natte" handtekening op een wit vel papier en houd deze voor de camera. Zorg ervoor dat je handtekening gecentraliseerd op de blauwe lijn staat. Zodra je handtekening op het scherm verschijnt kan je op "Gereed" drukken. Nu is je handtekening gedigitaliseerd.

Om je handtekening te gebruiken druk je op de "Sig" knop. Vervolgens verschijnt je handtekening in beeld. Deze kan je direct verplaatsen en van grootte aanpassen.

 

Handtekening op Apple Macbook in tekstbestand

Wanneer je eenmaal je handtekening hebt gedigitaliseerd, kun je de handtekening toevoegen aan een document. Exporteer een tekstbestand naar pdf en open deze in pdf in de voorbeeldmodus. Selecteer je digitale handtekening en voeg deze toe. Volg hiervoor de bovenstaande stappen.

Rechtsgeldige digitale handtekening maken

Deze gratis alternatieven bieden een oplossing voor iedereen die jaarlijks een beperkt aantal documenten digitaal wil ondertekenen. Maar let wel op, deze alternatieven zijn hebben niet de gelijke juridische waarde als Pondres eSign. Bij een geschil bepaalt de rechter of de elektronische handtekening als bewijs dient.

Wil je zeker weten dat een handtekening rechtsgeldig is, kies dan voor een gekwalificeerde digitale handtekening. De handtekeningen die met Pondres eSign worden gezet zijn rechtsgeldig.

Rechtsgeldige digitale handtekening maken

Rechtsgeldig en snel ondertekenen

Wil je weten wat een digitale handtekening voor de processen in jouw organisatie kan betekenen? Download dan nu de gratis whitepaper, inclusief een handige checklist. Zo controleer je eenvoudig waaraan een degelijke oplossing voor een digitale handtekening moet voldoen.

Download het gratis whitepaper

Inclusief handige checklist!

Vraag gratis demo aan

Ervaar zelf hoe eenvoudig Pondres eSign werkt. Vraag nu een gratis demo aan en start met digitaal ondertekenen.
Davy Nanulaitta
Davy Nanulaitta
Accountmanager
Gratis demo
secure email
Top chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram