Pondres logo

Wat is een elektronische of digitale handtekening?

Lees op deze pagina alles over een elektronische of digitale handtekening.

Home > Wat we doen > Digitale transformatie > Digitale handtekening > Wat is een elektronische of digitale handtekening?

Het is je misschien opgevallen dat de termen elektronisch handtekening en digitale handtekening door elkaar worden gebruikt. Er is echter een verschil. Een digitale handtekening is altijd een elektronische handtekening, terwijl een elektronische niet altijd een digitale handtekening is. Op deze pagina geven we antwoord op de vraag: wat is een elektronische of digitale handtekening en leggen we uit waar het onderscheid zit.

Het verschil is dat een digitale handtekening is gebaseerd op een cryptografische technologie die een extra niveau van beveiliging en integriteit toevoegd aan het document. De handtekening wordt geplaatst vanuit een account met multifactorauthenticatie (2FA), waardoor met zekerheid gezegd kan worden dat de handtekening afkomstig is van de ondergetekende (authenticiteit) én ontvangen door gerechtigde persoon (non-repudiation). De digitale handtekening is een rechtsgeldige vervanger van de natte handtekening.

Een elektronische handtekening kan daarentegen de afbeelding van jouw handtekening in een Word geplakt document of zelfs je e-mailhandtekening zijn.

Er worden twee soorten elektronische handtekeningen onderscheden van elkaar, namelijk: de handgeschreven elektronische en gekwalificeerde digitale handtekening.

 

 

Handgeschreven elektronische handtekening

Een handgeschreven elektronische handtekening is zichtbaar op een elektronisch document of e-mail. Een veelvoorkomend voorbeeld is het proces van: ontvangen, uitprinten, ondertekenen, inscannen en indienen. De "natte" handtekening wordt geplaatst op het fysieke document, waarna deze wordt gedigitaliseerd ter inzending.

 

 

Gekwalificeerde digitale handtekening

Een geavanceerde optie is een gekwalificeerde digitale handtekening. Dit is een elektronische handtekening met een gekwalificeerd certificaat. Zo is onze elektronische handtekening rechtsgeldig in Europa en Amerika door de eIDAS Regulation (EU) en UETA e-sign ACT (USA) certificering. Een gekwalificeerde elektronische handtekening is wettelijk gelijk aan een gewone handtekening. Door het gekwalificeerde certificaat in combinatie met multifactorauthenticatie is vervalsing van de handtekening onmogelijk.

 

Welke documenten zijn te ondertekenen

Eigenlijk kan je beter de vraag stellen: welke niet? Onze eSign software is te gebruiken met de bekendste digitale documentsoorten. Daarnaast kan je met een eenvoudige API integratie ongelimiteerd documentsoorten aansluiten. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met de vorm van jouw documenten. Wel zo makkelijk.

Laat jouw klanten de volgende documentsoorten ondertekenen:

• PDF
• Word
• XML
• ZIP
• TXT

Neem contact op

Wil je meer informatie over digitale handtekeningen? Neem dan contact met me op.

Davy Nanulaitta
Accountmanager
Neem contact op
digitale handtekening
Top linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram